Datum: 30.03.2022

Wanneer men kijkt naar de kwaliteit en voederwaarde van ruwvoer zijn eiwit en energie de meest belangrijke eigenschappen. Met de teelt van gras wordt veel eiwit van eigen land gewonnen. Voor een hoge benutting van dit eiwit moet er in de pens voor bacteriën en microben naast eiwit ook voldoende energie beschikbaar zijn. Verteerbare celwanden zijn de basis voor de energievoorziening en voor melkproductie. Hoe werkt dat eigenlijk?

Suikers als energiebron

De meest voor de hand liggende energiebron zijn suikers welke smakelijk, snel en volledig afbreekbaar zijn. Gemiddeld genomen bevat gras door het jaar heen ongeveer 12% suiker en het is afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zonlicht, waardoor het suikergehalte sterk varieert over het jaar. In de praktijk kun je hier op inspelen door pas te maaien na enkele dagen van zonnig weer: hierdoor wordt het suikergehalte verhoogd.

De celwandverteerbaarheid heeft veel effect op voederwaarde

De celwanden en de celwandverteerbaarheid zijn echter de basis voor energie en melkproductie. Het grootste deel van de grasplant bestaat namelijk uit celwanden welke op de kuiluitslag als Neutral Detergent Fibre (NDF*) weergegeven worden. Zo’n 45-50% van de plant bestaat uit NDF. Hieruit blijkt dan ook direct de waarde van de celwandverteerbaarheid op de voederwaarde. Afhankelijk van het groeistadium verschilt de verteerbaarheid van deze celwanden sterk. In het voorjaar bij vers groeiend gras is deze hoog met waardes boven de 80%. Terwijl deze in de zomer maar net boven de 70% uitkomt. Deze 10% geldt dus voor de helft van de plant, een aanzienlijk effect!
 

In de praktijk kun je inspelen op de celwandverteerbaarheid met het maaimoment. Als het gras doorschiet neemt het stengelaandeel snel toe. De stengel bevat meer van het niet-verteerbare lignine. Wanneer te laat wordt gemaaid kan het VEM-gehalte flink dalen.

Veredeling voor topkwaliteit gras

In de praktijk zijn er verschillende handvatten om topkwaliteit gras te oogsten. Ook in de veredeling wordt door DSV zaden geselecteerd op hoge opbrengst en voederwaarde. Gras bestaat voor het grootste gedeelte uit celwanden met daarin onverteerbaar lignine. In de veredeling kan het aandeel lignine worden verlaagd. Hierdoor wordt de celwandverteerbaarheid hoger en blijft er meer ruimte in de plant over voor de inhoudsstoffen zoals suiker en eiwit. Door topkwaliteit ruwvoer te telen kun je zo makkelijk en veel mogelijk melken tegen lage kosten.

Milk Index

DSV zaden spendeert veel tijd en onderzoek en een consequente selectie op celwandverteerbaarheid en suikergehalte in grassen. Dit heeft geleid tot rassen waar méér melk mee geproduceerd kan worden.  Enkel de rassen met een aantoonbare hogere verteerbaarheid én voederwaarde krijgen het kenmerk Milk Index

Klik hier om direct naar de MilkMore mengsels te gaan: 

Meer weten over celwandverteerbaarheid of Milk Index? Neem contact op met onze specialisten: