Tip van onze voederwaardespecialist: het is tijd voor de 1e snede! Komt dit overeen met jouw planning?
Elk voorjaar is het weer de vraag wanneer te beginnen met het maaien van de 1e snede. De ene veehouder kan niet wachten en begint vroeg, waar een ander juist langer wacht tot er een flinke snede gegroeid is. Maar wanneer de buurman met de maaier het veld in gaat zal menig veehouder zich toch achter de oren krabben of hij toch ook al niet moet beginnen.
Het doorschieten van gras, de 1e en 2e snede in het voorjaar hangen fysiologisch sterk met elkaar verbonden. Wanneer je kennis hebt over deze processen is het makkelijker om een goed plan te maken, maar ook om bij te sturen wanneer je af moet wijken van het plan door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden.
Om het tijdstip van de 1e snede te bepalen moet je al vooruit kijken naar de 2e snede. Engels raaigras schiet altijd door rond de laatste week van mei / begin juni. Voor een mooie maaisnede moet gras minimaal 4 weken kunnen groeien.
Wanneer je dan terug telt vanaf het doorschieten kom je uit op de laatste week van april / de eerste week van mei.
Het is nu dus al tijd voor de 1e snede!
In de praktijk zien we ook veehouders die nog wat langer wachten en midden mei de 1e snede maaien. Het gras heeft dan echter nog maar 2 à 3 weken tot het moment van doorschieten. Velen zullen het herkennen dat je dan voor de moeilijke keuze komt te staan. Toch maar maaien terwijl er amper opbrengst staat? Of langer wachten met als gevolg dat de voederwaarde snel terugloopt doordat de stengels en aren veel meer onverteerbare lignine bevatten.
Er is geen goede of foute keuze wanneer te maaien. Maar maak een plan, dat is het belangrijkste! Zorg ervoor dat je nagedacht hebt en geleerd hebt van ervaringen uit eerdere jaren. De adviseurs van DSV zaden hebben als geen ander verstand van gras en de verschillende ontwikkelingsstadia gedurende de groei en bloei. Neem gerust contact op met onze specialisten.