Datum: 27.02.2023

Grasklaver in een ruwvoerbouwplan heeft veel voordelen. Het eiwitgehalte is hoger dan bij alleen gras, er kan bespaard worden op kunstmest en de bodem wordt verbeterd. Daarnaast kan klaver worden ingezet in verschillende eco-regelingen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Besparen op kunstmest

Klaver bindt, in samenwerking met Rhizobiumbacteriën, stikstof uit de lucht en maakt deze beschikbaar in de bodem. Iedere procent klaver aandeel in de zode kan tot wel 3-6 kg stikstof/hectare binden. Bij 20% klaver kan dit dus oplopen tot wel 120 kg N/ha die u kunt besparen.

Grasland met klaver heeft verschillende voordelen. Goed teeltmanagement speelt een grote rol in het succes van grasklaver. Hier geven wij tips voor het beheer van grasland met klaver:

1.       Zorg voor de juiste bemesting
Klaver komt beter tot zijn recht wanneer het stikstofgehalte niet te hoog is. Gebruik daarom alleen drijfmest en laat kunstmest achterwegen. In sommige gevallen kan een bemesting met een kali-meststof zorgen voor een betere opbrengst en kwaliteit.

2.       Houd de bodem gezond
Klaver heeft een symbiotische relatie met stikstofbindende bacteriën. Zorg voor een gezonde bodem door het toedienen van organische meststoffen en het bevorderen van bodemleven.

3.       Wees voorzichtig met herbiciden
Sommige herbiciden kunnen de klaver uit de zode verwijderen. Probeer chemische gewasbescherming te vermijden. Maar wanneer noodzakelijk, gebruik dan middelen die veilig zijn voor klaver.

4.       Oogst op het juiste moment
Klaver kan snel bloeien en zaad zetten. Oogst het grasland op het juiste moment om de opbrengst en voedingswaarde te maximaliseren en om de klaver te laten groeien en bloeien.

5.       Monitoren en bijsturen
Monitor regelmatig de groei en ontwikkeling van het grasland met klaver en stuur bij waar nodig. Dit kan helpen om problemen snel te identificeren en op te lossen, waardoor de opbrengst en kwaliteit van het grasland worden verbeterd.

Stikstofknolletjes op klavers

Klavers kunnen stikstof uit de lucht binden en beschikbaar maken voor de plant. Dit gebeurt in samenwerking met Rhizobium bacteriën. De bacteriën vestigen zich aan de wortel en vormen een stikstofknolletje. Hierin wordt de stikstof voor de planten gevormd. In ruil voor deze meststof scheiden de wortels van klaver suikers uit waarmee de bacteriën gevoed worden.

De klaver is actief stikstof aan het binden wanneer het stikstofknolletje van binnen rood kleurt. Hiervoor is voldoende temperatuur nodig. Door een knolletje door te snijden kan gecontroleerd worden of de klaver actief is. Stikstofbinding door klaver is dus niet mogelijk zonder Rhizobium bacteriën in de bodem.

De klavermixen van DSV zaden zijn gecoat met DynaSeed. Deze combinatie van Rhizobium bacteriën én een kiemstimulator zorgen voor een snelle beginontwikkeling en vlotte stikstofbinding.

Kies het juiste mengsel

Er zijn verschillende soorten klaver, elk met hun eigen voor- en nadelen. Kies de juiste klaver op basis van uw doelstellingen en de omstandigheden van uw grasland. De meest gebruikte klaversoorten zijn rode en witte klaver. Door de groeiwijze en smakelijkheid is rode klaver het meest geschikt voor maaipercelen en witte klaver voor beweiding. Het telen van grasklaver vraagt om vakmanschap. Extra aandacht bij zaaien, een gereduceerde bemesting en een goed inkuilmanagement behoren tot de belangrijkste aandachtspunten.

Kant-en-klaar grasklaver mengsels

Bij het inzaaien van gras kan bij het vullen van de zaaimachine klaver aan het grasmengsel worden toegevoegd. Een andere optie is om te kiezen voor een kant-en-klaar grasklavermengsel. DSV zaden heeft mengsels waar gras en klaver in de optimale verhouding in één zak zitten. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak en de perfecte combinatie van grassen en klavers.

COUNTRY MilkMore 13: Speciaal om te maaien met klaver
COUNTRY MilkMore 17: Smakelijk beweidingsmengsel met witte klaver
COUNTRY MultiLife 14: Soortenrijk grasland voor maaien en droge percelen
COUNTRY MultiLife 16: Soortenrijk mengsel voor beweiden en een dichte zode

In onderstaande video legt Jos Deckers het verschil tussen rode en witte klaver uit:

Coverfoto: Rob Geerts (WUR)