Voor een vruchtbare bodem is grasland van onschatbare waarde. Op alle belangrijke bodemeigenschappen scoort gras namelijk goed en verbetert het zelfs de bodem. Gewasresten en de wortels van gras zorgen voor een verhoging van het organische stofniveau. Doordat de bodem onder grasland jaren in tact blijft heeft dit ook een positief effect op de bodemchemie, bodemstructuur en het bodemleven. Op een grasperceel zal overtollig water in de winter ook sneller opgenomen worden dan op een akkerperceel, waarbij het gras in de zomer het vocht juist langer vast houdt.
Grasland heeft een grote toegevoegde waarde voor de bodem in een vruchtwisseling. Gras brengt de bodem tot rust, verbetert de structuur en vangt nutriënten op die door een volgend gewas kunnen worden benut. Maar ook binnen graslandpercelen zijn er interessante verschillen die steeds meer aandacht krijgen. Aanscherping van regels zorgt ervoor dat er steeds minder bemest mag worden. Efficiënt en goed
omgaan met de nutriënten in de mest is dan ook van groot belang en kan net dat kleine verschil maken. De bodem is een groot vat vol met bodemleven en nutriënten. Het kunnen gebruiken van deze bodem zal dan ook alleen maar belangrijker worden. Gras wortelt zo’n 25 cm diep. Echter uw eigendom gaat dieper dan 25 cm: deze wordt amper of niet benut. Stel je eens voor wat voor een wereld hier nog onder zit en zo voor het grijpen ligt als we verder de diepte in gaan.
De COUNTRY MultiLife mengsels zijn mede hiervoor ontwikkeld. Naast de bekende grassoorten zoals Engels raaigras en timothee kan rietzwenk veel dieper wortelen. Verder bevatten deze mengsels ook klavers en kruiden. Met name de kruiden kunnen veel dieper wortelen. Zo zag je tijdens de droogte in 2019 dat gras bruin verkleurde en de rode klaver, smalle weegbree en chicorei groen bleven. Op de foto zijn de verschillen in wortelstelsels duidelijk te zien: zo zie je dat het mogelijk is om de bewortelingsdiepte met COUNTRY MultiLife te verdubbelen. Een belangrijk voordeel van de klavers in deze mengsels is juist in de lucht te vinden. Klavers kunnen met behulp van bacteriën ‘gratis’ stikstof uit de lucht binden en deze beschikbaar maken in de bodem.