Mogelijkheden voor bufferstroken en akkerranden in het nieuwe GLB 2023
Bufferstroken en akkerranden zijn actueel door het nieuwe GLB en de Nitraatrichtlijn. De regels zijn nog niet helemaal duidelijk maar we zetten de huidige info graag voor u op een rij. Wat is het verschil tussen een bufferstrook en een akkerrand? Bij bufferstroken gaan we uit van een strook ‘’langs een sloot’’ en bij akkerranden “niet langs een sloot”.
In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunt u de eco-regeling aanvragen. Dit is een extra betaling bovenop de basispremie. Met de eco-regeling wordt toekomstbestendig boeren beloond. Hiervoor is het streven om vijf kernthema’s gelijktijdig te verbeteren, waaronder: biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water.
Een bufferstrook is een strook grond waarop geen mest, chemische gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt mogen worden. Hiermee wordt de waterkwaliteit beschermd en is er meer biodiversiteit. Een bufferstrook ligt tussen een waterloop en landbouwgrond in. Bufferstroken worden als volgt beschreven vanuit het rvo:
Met een bufferstrook met kruiden is er meer biodiversiteit en een betere waterkwaliteit.
U heeft een bufferstrook met kruiden langs bouwland (behalve tijdelijk grasland) of langs een perceel blijvende teelt. De bufferstrook is minimaal 3 en maximaal 12 meter breed. Van 1 april tot 1 oktober is de bufferstrook voor minimaal 25% zichtbaar bedekt. En gelijkmatig verdeeld met kruiden en vlinderbloemige gewassen. U bemest de bufferstrook niet en gebruikt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. En u beweidt of oogst de bufferstrook niet. U mag de bufferstrook wel beheren met maaien en afvoeren.
Met een bufferstrook met kruiden zorgt u voor meer biodiversiteit en een betere waterkwaliteit.
U heeft een bufferstrook met kruiden langs een perceel met grasland. De bufferstrook is minimaal 3 en maximaal 12 meter breed. Van 1 april tot 1 oktober is de bufferstrook voor minimaal 25% zichtbaar bedekt. En gelijkmatig verdeeld met kruiden en vlinderbloemige gewassen. U gebruikt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en mest op de bufferstrook. Beweiden of oogsten is niet toegestaan. U mag de bufferstrook wel beheren met maaien en afvoeren.
Bron: RVO.nl – bekijk altijd de actuele informatie over de eco-activiteiten op rvo.nl
Een akkerrand is veelal tijdelijk. De rand kan na verloop van tijd weer in productie worden genomen. Het opbouwen van organische stof en bodem nutriënten is zinvol. Het voeden van nuttige insecten is gewenst. Ondertussen wordt de biodiversiteit bevorderd en het landschap verfraaid.
DSV ontwikkelt akkerrand- en bufferstrookmengsels die in de praktijk functioneren. Ieder mengsel heeft een eigen karakteristiek en alle mengsels worden internationaal beproefd. Ze bevorderen de ondergrondse- en bovengrondse biodiversiteit waardoor ze naadloos aansluiten op de kernthema’s van het nieuwe GLB. Wij hebben onze oplossingen voor u in de tabel hieronder opgesomd:
Voor het GLB moet vóór 1 april gezaaid worden, dus bestel tijdig uw DSV bufferstrookmengsel.