Ondanks een uitzonderlijk wintertarwejaar wist Jac Bovée maar liefst 10.668 ton per hectare uit zijn wintertarwe perceel te halen. Daarmee is hij uitgeroepen tot de winnaar van de DSV CHAMPION wintertarwe actie 2024 en wint hij de barbecue waardebon ter waarde van €250,00. Runner-up werd akkerbouwer Wim Zweemer uit het Zeeuwse Borssele met 10.070 ton/ha op een perceel van 4,5 hectare. We spreken beide winnaars over hun knappe prestatie in een lastig teeltjaar voor tarwe.
Het 1,1 hectare winnende perceel van Jac Bovée was lange tijd in gebruik voor de teelt van rode bessen. "Ik weet niet wanneer ik voor het laatst wintertarwe gehad heb op dit perceel, het was ergens rond 1996," aldus Jac. Na de rode bessenstruiken te hebben gerooid, besloot hij wintertarwe te proberen. De keuze voor het ras CHAMPION was gebaseerd op de granenbrochure die Jac had gezien. “Het ras heeft een hoge opbrengst en is laat in het seizoen, wat goed paste in mijn bouwplan. Ik probeer altijd een beetje verschil aan te brengen in vroege en late rassen,” legt Jac uit. Ondanks de natte herfst had hij geen problemen met het zaaien, dat gebeurde op 10 oktober al, nog net voordat de regen begon.
Jac's teeltstrategie voor CHAMPION was eenvoudig maar effectief. "We zijn op 9 maart gestart met de bemesting door 426 kilo KAS te strooien, gevolgd door nog eens 300 kilo op 8 april en 100 kilo in mei," vertelt hij. Er is geen drijfmest gebruikt.
De weersomstandigheden in Noord-Brabant waren dit jaar wisselend. Hoewel er veel regen viel in Nederland, had Jac’s perceel op kleigrond weinig last van het natte weer. "Hier viel het mee. We zitten nu op 753 millimeter regen, terwijl het jaargemiddelde rond de 880 millimeter ligt." Ondanks dat sommige regio’s veel meer neerslag kregen, bleef het voor Jac beheersbaar.
Ziektebestrijding was ook een belangrijk onderdeel van zijn succes. "We hebben twee keer een groeivertrager gebruikt en twee bespuitingen uitgevoerd voor ziekten. In april was er sprake van bruine roest, maar we konden op ons perceel niets vinden. De rest van het seizoen hebben we geen grote problemen gehad met ziektes."
De resultaten van Bovée's eerste keer CHAMPION telen waren zeer netjes. Hij oogstte de tarwe op 29 juli met een hectolitergewicht van 73,5 en een vochtgehalte van 13,9 procent. Of hij CHAMPION in de toekomst weer zal telen, hangt af van hoe het in zijn bouwplan past. "Na bieten kunnen we geen laat ras inzaaien, maar na de bessen zou het kunnen," geeft hij aan.
De runner-up van de CHAMPION wintertarweactie 2024 is Wim Zweemer uit het Zeeuwse Borssele; hij teelde voor het tweede jaar CHAMPION. Met zijn 4,5 hectare perceel leverde ook hij een puike prestatie. Zweemer koos voor CHAMPION op advies van zijn zadenleverancier en omdat het ras goed paste bij de voerbehoeften van de vleeskuikens van zijn oom. "Mijn oom heeft ook CHAMPION geteeld en we gaan helemaal over op dit ras, omdat het dit jaar duidelijk het beste presteerde qua opbrengst."
Met een hectolitergewicht van 74 en een vochtgehalte van 15 procent was Wim’s CHAMPION-tarwe ook van hoge kwaliteit. Zijn teeltstrategie bestond uit tijdige zaai op 3 oktober, net voordat het echt nat werd, en goed geplande bespuitingen tegen ziektes zoals septoria. Wim werkt zonder drijfmest en past NKG toe, wat zorgt voor een goed bodemleven.
Wim is zeer positief over het ras CHAMPION. “Volgend jaar ben ik van plan is om ongeveer 13 hectare CHAMPION te verbouwen.” Met de CHAMPION wintertarwe actie 2024 achter de rug, blijkt dat zowel ervaring als timing cruciaal zijn voor een succesvolle oogst. De winnaar Jac Bovée en runner-up Wim Zweemer laten zien dat, ondanks wisselende weersomstandigheden, een goed gekozen ras en een goede monitoring kunnen leiden tot uitzonderlijke resultaten.
Voor andere telers heeft Jac één belangrijke tip: "Je kunt niet alles sturen. Dat het perceel 25 jaar geen tarwe heeft gezien, heeft misschien wel de grootste voorsprong gegeven." Hij benadrukt dat het soms gewoon geluk is dat de omstandigheden goed uitpakken, maar een goede planning en monitoring van je perceel en daarop bijsturen blijft essentieel.