Gras telt bij melkveebedrijf van Helvoirt
Op 17 en 18 juni is er een Open dag bij melkveebedrijf van Helvoirt in Ell. Aanleiding is de realisatie van een nieuwe rundveestal en monovergister. Diverse bedrijven verlenen medewerking aan de open dag. DSV zaden zal op 17 juni inzoomen op gras en stelt alvast een paar vragen aan René en Marcel van Helvoirt.
‘’Het gras speelt een belangrijke rol in het totale rantsoen en zorgt voor eiwit, energie en structuur. Ongeveer 40% van het ruwvoer bestaat uit gras en 60% uit mais” aldus René van Helvoirt. Samen met zijn broer Marcel runt hij het bedrijf met ongeveer 500 melkkoeien. Op het bedrijf is 50 ha gras maar er wordt ook gras bijgekocht. Het gras wordt gehakseld en ingekuild, veelal met een kuilverbeteraar.
‘’Dat zijn er nogal wat. Gras moet smakelijk zijn, productief, tegen een stootje kunnen, ook bij droogte en liefst ook efficiënt met stikstof om gaan’’, vertelt René.
Met de eerste snede lijkt dit goed gelukt. Bij een perceel COUNTRY MilkMore 14 meldde de hakselaar chauffeur op 5 mei 42% drogestof en 17% suiker volgens de NIRS-meting.
Inmiddels kan de 2e snede worden gemaaid. In het algemeen maaien de broers van Helvoirt om de 5 weken en zijn het relatief zware snedes.
Sinds dit voorjaar wordt ook vers gras gevoerd met een maai-opraapwagen. Inmiddels wordt 3 kg drogestof per koe per dag gevoerd. Deze wordt bovenop het TMR rantsoen gedraaid. Het vers gras blijft met dit systeem intact en wordt goed opgenomen. Het doel van het vers gras voeren is om hetzelfde te melken met minder kosten. ‘’We verwachten extra voordeel bij het najaarsgras dat vaak veel eiwit bevat’’. Bij voorkeur wordt het vers gras gemaaid met een snede van ongeveer 1.700 kg drogestof. Het groeiritme van het gras goed voorspellen is momenteel nog een leertraject. Als het gras niet snel genoeg vers kan worden gevoerd dan wordt een perceel ingekuild.
Indien nodig wordt er beregend zodat er voldoende vers gras blijft groeien, ook in de zomer.
‘’We bemesten vergelijkbaar met voorheen. De vergiste mest zou iets sneller werken maar dat moeten we nog ervaren. We hopen dat de stikstof efficiëntie ook wat beter is,” aldus de broers.
“Klavers hebben we op meerdere percelen maar niet altijd in een hoog percentage. Met de huidige kunstmestprijzen zouden we dat bij nieuwe inzaai wel sneller overwegen. Onkruidbestrijding is wel wat lastiger. Soortenrijk grasland hebben we zelf nog niet maar volgen we wel met belangstelling. Ook vanwege een betere droogtetolerantie” meldt Van Helvoirt.
Dat René en Marcel van Helvoirt open staan voor vernieuwing kunt u zelf ervaren tijdens de open dag op dit moderne melkveebedrijf.