Op dinsdag 8 oktober werd bij DSV zaden alweer de tweede Expertdag Bodem georganiseerd. Deze dag stond in het teken van het thema "Innovatieve begroeningssystemen bij een veranderend klimaat". Met ruim 50 deelnemers werd kennis gedeeld met name over het ontwikkelen van duurzame teeltsystemen door de interacties tussen planten en de bodem beter te begrijpen, met speciale aandacht voor de effecten van klimaatverandering.
Jos Deckers opende de dag met een presentatie over de actualiteiten met name in de klimaatverandering en bijbehorende weersextremen, en de uitdagingen die deze met zich meebrengen in de landbouw.
Hierna besprak hij uitkomsten van (onderdelen van) het uitgebreide CATCHY-onderzoek. Het 9-jarige onafhankelijke onderzoek werd in 2023 afgerond. Jos ging met name in op hoe groenbemesters kunnen bijdragen aan de bodemstructuur en waterhuishouding. Wat doen groenbemesters voor de bodemstructuur en de vorming van humus?
Lees meer over de resultaten van het CATCHY-onderzoek.
En hoe beïnvloeden groenbemesters het nutriënt management? Ook het belang van een goed microbioom (de micro-organismen die samenleven in de bodem) en de werking van wortelexudaten werd uitgelicht. Een soortenrijk TerraLife groenbemestermengsel liet in het CATCHY onderzoek veel voordelen zien. Als laatste ging Jos dieper in op innovaties zoals het inzaaien met drones en companion cropping: bijzaai of onderzaai van mengsels bij de hoofdteelten in bijvoorbeeld tarwe en aardappelen.
Vervolgens bezochten de deelnemers demovelden, waarna er drie workshops plaatsvonden:
Eurofins ging in op het belang van organische stof en de organische stof balans. Zeker in intensieve bouwplannen is een professionele teelt van groenbemesters nodig om het organische stof niveau op peil te houden of te verhogen.
Martijn van Vijfeijken ging in op de rol van groenbemesters in een veranderend klimaat met speciale aandacht voor het verbeteren van bodemkwaliteit binnen regeneratieve landbouw. Jos van Kempen lichtte toe hoe je in het voorjaar een (winterharde) groenbemester mechanisch kunt bewerken door een combinatie van klepelen en ondiep frezen.
Met de aangelegde demo’s van vele groenbemesters gaf Jerry een praktijkdemonstratie van de werking van groenbemesters in het veld. Jerry ging dieper in op de wortelsystemen van een groenbemestermengsel en de functie van de diverse plantensoorten in het mengsel. Daarbij werden ook de nieuwe mengsels gepresenteerd, onder andere het winterharde TerraLife CoolSeason.
De dag bood waardevolle inzichten in het optimaliseren van bodembeheer en teeltsystemen om ecosystemen veerkrachtiger en duurzamer te maken. Na afloop kon er met een hapje en een drankje bijgepraat worden en de deelnemers ontvingen een demozak met het nieuwe TerraLife CoolSeason groenbemestermengsel om zelf te proberen. Graag danken wij alle aanwezigen voor hun kennis en inbreng en een speciale dank aan de sprekers van Vitaland en Eurofins.
Bekijk hier een korte video met een sfeerimpressie van de Expertdag Bodem: