De een noemt het een bonte kermis en een ander vindt het helemaal geweldig. Maar dat het gezien wordt en dat erover gesproken wordt is een ding dat zeker is: cichorei in je grasmengsel voor ruwvoer. De buren van melkveehouder Maas, Afferden (LB) spreken over bloemetjes in hun achtertuin. Maar dan wel alleen in de ochtend, dan zijn de bloemen geopend. Na de middag tref je alleen dichtgeslagen bloempjes aan.
Dan is natuurlijk de vraag waarom een veehouder ervoor kiest om cichorei toe te voegen aan het grasmengsel? Maas legt uit: “Cichorei heeft een lange dikke penwortel, iets wat tijdens deze droge periode een groot voordeel heeft. Wij hebben voor een mengsel gekozen waar naast Engels raaigras, ook cichorei en witte klaver bijgemengd zijn. Ook tijdens deze droogte en hoge temperaturen ziet ons perceel er nog fris uit.” Een fris perceel is iets wat momenteel helaas bij veel melkveehouders niet meer het geval is: het gras kleurt bruin door de droogte.
In dit voorjaar werd duidelijk dat ook de cichorei erg smakelijk is en de koeien alles voor de voet weg vraten. Op dit moment begint een deel van de cichoreiplanten door te schieten en komen de blauwe bloempjes tevoorschijn.
Maas vervolgt: “Als de cichorei te “stengelig” wordt dan laten de koeien deze ook staan. Maar ik heb liever een plant die nog groen blijft en de grond met de penwortel open breekt, dan dat er niets meer groeit. Mijn ervaring leert ook dat wanneer de stengels gemaaid en ingekuild worden deze nog wel gevreten worden. Iets wat bijvoorbeeld met de stengels van ridderzuring niet het geval is.”
Wilde cichorei of wegenwachter is één van de componenten in de COUNTRY MultiLife mengsels van DSV. In de COUNTRY MultiLife range bieden wij kant-en-klare soortenrijke mengsels aan, die productief zijn maar ook de biodiversiteit en de bodem verbeteren.