Voetbalvereniging De Jonge Spartaan uit Middelharnis ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee (ZH) en speelt al jaren op het grasmengsel SV7 Maxima. Met een team van opzichter groen Rinus van Kempen, de voetbalclub, de aannemer en adviseur Bart Boot van Van Iperen ligt er een prachtig sportcomplex met top grasvelden. We spreken Rinus van Kempen en Bart Boot over De Jonge Spartaan, hun werkwijze en nemen een kijkje op hun sportvelden.
Rinus van Kempen is met een team van 35 mensen verantwoordelijk voor alle groenvoorzieningen in de gemeente Goeree-Overflakkee. Dat omvat plantsoenen, bomen, waterwegen, bermen en sportvelden. Eilandbreed zijn er 37 sportvelden. Het eiland is na een herindeling samengevoegd van 4 gemeentes naar 1 gemeente. Daarmee is de gemeente wel opgedeeld in drie verschillende districten, met per district een opzichter groen. Rinus is opzichter van het district midden, waar ook de grootste kernen liggen. Hij is verantwoordelijk voor 15 velden verdeeld over 4 voetbalverenigingen, waaronder De Jonge Spartaan. Zijn motto als een echte Flakkeeënaar: “No-nonsens en de handen laten wapperen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”
Bart Boot is adviseur groenvoorziening en ademt gras. “Graszaad is het leukste product voor een verkoper, een soort boerenproduct wat dicht bij me staat. Mijn vader was ook akkerbouwer en teelde graszaad en granen. Mijn broer werkt bij proefboerderij De Rusthoeve en mijn oom was teeltbegeleider. Dus alles om me heen ruikt naar graszaad, het zit in mijn genen verwerkt. Ik vind het prachtig om ermee bezig te zijn en het te verkopen. Als je iets leuk vindt, dan verkoop je dat ook graag en dat zien mensen aan je.”
Foto: Rinus van Kempen (l) en Bart Boot
Bijna alle velden van de gemeente Goeree-Overflakkee bevatten natuurgras en worden ingezaaid met het sportmengsel EUROGRASS SV7 Maxima. De grootste club van de gemeente, De Jonge Spartaan, heeft sinds twee jaar één kunstgrasveld op wens van de club zelf en na zorgvuldige afweging met de gemeente. De reden hiervoor was de hoge bezetting van het veld en mogelijkheid tot het hele jaar door bespelen. Adviseur Boot is geen fan van kunstgras: “Kunstgras is in strijd met de geest van het voetbal. De beleving op kunstgras is volledig anders dan op natuurgras. Als kijker en als sporter wil je het gras ruiken. Van Kempen lacht: “Ik ruik ook veel liever pas gemaaid gras.”
Boot over het sportpark: “De Jonge Spartaan is nog een redelijk jonge club met veel vrijwilligers. Ze hebben een prachtig complex en één van de mooiste velden van heel Zuidwest Nederland. Het hoofdveld ligt omringd door wallen grond met daarop een ligusterhaag. De vrijwilligers tonen veel inzet en dat zie je terug op de velden en het sportcomplex. Er ligt een goede basis en er is goed onderhoud. Ik kan zien dat de club veel aandacht besteedt aan de velden: na de wedstrijd bijvoorbeeld wordt speelschade direct gerepareerd. Snelle reparatie na speelschade is ongelofelijk belangrijk, het zorgt ervoor dat het gras in het veld sneller kan herstellen.”
De keuze voor EUROGRASS SV7 Maxima is al lang geleden gemaakt. Van Kempen en Boot zijn er nog steeds supertevreden over. Boot hierover: “In het mengsel zitten de Engels raaigras toprassen EuroDiamond en Eurosport. In die tijd voerde het ras EuroDiamond de ranglijst aan en vandaag de dag staat deze nog steeds hoog op de Grasgids. De scores van de rassen liggen sowieso heel dicht bij elkaar. Voor een destijds relatief klein bedrijf als DSV was dat wel opmerkelijk, dat zij qua sportras het paradepaardje van de hele Grasgids hadden. Bij het onderhoud van sportvelden is graszaad slechts een heel klein gedeelte van de totale kosten. Dan moet je niet op besparen op mindere rassen en gewoon de beste kwaliteit nemen. Veldonderhoud kost nu eenmaal geld en het valt of staat met wat je erin brengt. Een goede kwaliteit graszaad is je basis.”
Naast de keuze van het graszadenmengsel was ook de competentie advies en service, het “meedenken” vanuit DSV een belangrijke factor. Boot: ”Ik werk al jaren met Steven Wiersema (specialist recreatiegrassen bij DSV zaden). Steven is heel erg benaderbaar en helpt snel met antwoorden op vragen. Hij weet hoe de hazen buiten lopen en is snel in zijn handelingen. Ik werk zelf ook snel en wil bij advies geen week wachten op een antwoord. Steven begrijpt dat. Alles valt of staat met de mensen, ieder werkt op zijn manier maar de klik en samenwerking, het vertrouwen en een band opbouwen is superbelangrijk.”
De velden van De Jonge Spartaan liggen op kleigrond. De bodems zijn opgebouwd en zijn verschraald naar een bodem wat makkelijk water doorlaat. De velden zijn opgewaardeerd, doordat er een automatische beregening is aangelegd. Van Kempen: “Het zal hier iets zwaarder zijn dan een bodem op zandgrond. Echter kijk je een eiland lager, op Schouwen-Duiveland, dan zie je wel dat verschillen in onderhoud groter worden door de klimaatverandering. In Zuid-Holland kun je bijvoorbeeld wel beregenen. De goede toevoer van zoet water speelt hierin een belangrijke rol. Dat kan op Goeree wel, maar op Schouwen-Duivenland kan dat niet. Met langere, drogere en warmere zomers hebben ze daar wel een grotere uitdaging.”
“Rinus is altijd de allereerste die met het onderhoud van zijn trainingsvelden begint”, aldus Bart. “Hij heeft de trend ingezet dat we op meerdere momenten in het jaar gaan doorzaaien, dus niet enkel in mei/juni maar bijvoorbeeld ook in maart of oktober.” Voor het doorzaaien in het voor- of najaar wordt het TetraTop 100 mengsel gebruikt welke zorgt voor supersnelle kieming bij lage temperaturen. Voor de zomerperiode wordt SV7 Maxima gebruikt met 75% Engels raai en 25% veldbeemd voor doorzaai. “Veldbeemd is het betonijzer in je mat,” aldus Bart.
Van Kempen over zijn trend tot eerder doorzaaien: “Wij proberen de trainingsvelden zo vroeg mogelijk beschikbaar te krijgen om door te zaaien, omdat deze velden het zwaarste belast worden en de meeste speelschade hebben. De periode is voor herstel voor die velden is dan langer, zodat het nieuwe gras goed de kans krijgt om te groeien. De andere velden worden dan ook iets zwaarder belast, want de trainingen moeten wel door kunnen gaan natuurlijk. maar de groeiomstandigheden zijn dan ook veel beter omdat april dé groeimaand is, dus de velden herstellen dan sneller. Het mooie is dat dan onze trainingsvelden aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen weer tiptop in orde zijn.”
Het samenspel tussen de fieldmanager, vereniging, aannemer en adviseur is van het grootste belang. Van Kempen: “Goed met elkaar communiceren en een goede verstandhouding tussen de 4 partijen is heel belangrijk. We hebben allemaal hetzelfde doel: een supergoed veld krijgen. Als één van de vier partijen hierin, al is het maar even, verslapt dan kan je al een probleem hebben met elkaar. Ieder heeft zijn eigen rol maar we moeten wel samenwerken, dat is echt de basis voor een goede grasmat.”