Datum: 06.03.2024

Afgelopen week hebben we met onze teeltcollega’s van DSV zaden inspirerende veldbijeenkomsten gehad met deelnemers van het project 1001ha, soortenrijke groenbemesters. Dankzij een bijdrage van Provincie Zeeland aan de actie van ZLTO en Urgenda konden een groot aantal akkerbouwers 5 hectare ‘biodiverse groenbemesters’ proberen. De actie startte in 2022 in Zeeland. De Zeeuwse akkerbouwers waren erg positief over de actie en de groenbemestermengsels: ze bespaarden gemiddeld 20% op kunstmest en 24% op dierlijke mest. De meeste akkerbouwers gaven aan vaker soortenrijke mengsels met vlinderbloemigen te gaan gebruiken. In 2023 werd de actie daardoor landelijk opgeschaald en deden zo’n 160 akkerbouwers mee. We waren in het bijzonder benieuwd naar de ervaring met onze TerraLife-mengsels.

Wat kunnen we nog meer doen om de bodem te verbeteren?

Tijdens de excursies op drie verschillende locaties in Zeeland werden de ervaringen uitgewisseld met de deelnemers over de groenbemestermengsels, de teelt, ploegen of NKG, winter-over groenbemesters, organische stof, verminderde N-gift en regeneratieve landbouw. Er was veel output, met als rode draad: wat kunnen we nog meer doen om de bodem te verbeteren?

 

Ervaringen met TerraLife

'Een goede start voor de hoofdteelt'

Nicole Bil is akkerbouwer en teeltadviseur bij DSV zaden en gastvrouw bij de excursie op haar bedrijf in Kerkwerve. Zij teelde het afgelopen jaar het mengsel TerraLife N-Fixx 50, vóór de suikerbieten en TerraLife SolaRigol voor de aardappelteelt. Nicole over haar teelt: 'Mijn ervaring is dat de mengels goed ontwikkeld zijn. Met de huidige winter zijn ze mooi gesleten en grotendeels afgestorven. Dit geeft een goede start voor de nieuwe hoofdteelt. Afhankelijk van de hergroei gaan we bekijken of we direct zaaien kunnen toepassen, of dat een voorbewerking nodig is.'

Uit een landelijke enquête van DSV zaden onder de deelnemende telers van TerraLife groenbemesters (feb. 2024)  blijkt dat 80% van de akkerbouwers bodemverbetering voor de hoofdteelt als voornaamste reden heeft om TerraLife te telen. De korting vanuit het 1001ha project was uiteraard mooi meegenomen.  Maar liefst 88% van de telers gaf aan, dat de teelt goed of zelfs uitstekend is bevallen. Onder de afnemers werden de groenbemesters met name toegepast na tarwe, en/of vóór de hoofdteelt (poot-)aardappelen en suikerbieten. De meeste telers bewerkten de groenbemester nog voor de winter of vroeg in het voorjaar. Bij 40% van de respondenten bleef de groenbemester staan tot 1 maart.

Foto: Sjaak en Nicole Bil bekijken het bodemleven

Ontwikkelingen in vraag groenbemesters

Van enkelvoudig naar soortenrijk

De wens van de groenbemester is aan het verschuiven van enkelvoudig naar soortenrijk. Maar daarnaast komt er, mede dankzij het GLB- ook vraag naar groen-blijvende ofwel ‘winter-over’ groenbemesters. Een aantal aanwezigen gaf tijdens de bijeenkomst aan zich ook te verdiepen in ‘regeneratieve landbouw’.  De kijk op groenbemesters in het bouwplan is dan volledig anders. Deze akkerbouwers willen het jaarrond de bodem zoveel mogelijk bedekt hebben, met zoveel mogelijk levende wortels in de bodem. Met deze insteek verandert de behoefte aan de verschillende componenten in de mengsels. DSV zaden speelt in op deze ontwikkeling met het mengsel TerraLife Soilprotect, in combinatie met het mengsel TerraLife N-Fixx 50 of TerraLife SolaRigol TR. Bij de vraag: ‘wil ik de bodem groen houden en lukt dat,’ spelen een aantal externe factoren, zoals de weersomstandigheden ook een rol. En voor akkerbouwers blijft het altijd een afweging: op welk moment en hoe ga ik de groenbemester onderwerken?

Jerry van Gremberghe, field advisor bij DSV zaden is enthousiast over de veldbijeenkomst: ‘Ik merk dat de akkerbouwers al redelijk vooruitstrevend zijn op het gebied van groenbemesters. De regeneratieve invalshoek met de vraag naar groenbemesters die zo lang mogelijk groen blijven is zeker interessant, maar dat is natuurlijk de meest ideale situatie. Gewassen die winterhard zijn, zijn vaak ook weer lastiger onder te werken. De bedekking van de bodem op zichzelf kan ook al veel verschil maken.’

Foto: Jerry van Gremberghe, fieldadvisor DSV zaden

Meer weten over TerraLife groenbemesters?

Download hier de nieuwe TerraLife brochure van 2024.

TerraLife groenbemesters worden zorgvuldig samengesteld. Alleen de juiste combinatie van plantensoorten heeft een positief effect. Als kweker werkt DSV zaden intensief aan nieuwe, nog beter geschikte rassen welke geïntegreerd worden in de TerraLife-mengsels. Met TerraLife verkrijgt u uitgebalanceerde mengsels die met veel ervaring en op basis van gedegen onderzoek zijn samengesteld.