Datum: 02.09.2024

In het Brabantse Odiliapeel melkt Pedro van der Ven ruim 90 koeien. Met een areaal van 70 hectare is het bedrijf redelijk extensief en heeft daarom ook nog enkele akkerbouwgewassen in het bouwplan. In de nazomer van 2023 heeft Pedro het kruidenrijke mengsel COUNTRY MultiLife 14 ingezaaid om te besparen op kunstmest.

Wat nieuws uitproberen

"Voer van eigen land met grotendeels eigen dierlijke mest is extra interessant"

Pedro geeft aan dat hij er wel voor open staat om wat dingen uit te proberen. “Naast gras en mais heb ik ook voederbieten en veldbonen als ruwvoergewas in mijn bouwplan. Daarnaast was ik dit jaar van plan om een mengteelt van sorghum en mais te telen. Maar die zit nog in de zak omdat ik er voor heb gekozen om deze door de weersomstandigheden niet meer te zaaien,” zegt Pedro.

Samen met teeltadviseur Mary van Deursen van JL-Agro werd besloten om na een perceel snijmais een mengsel van grassen, vlinderbloemigen en kruiden in te zaaien. “Op mijn eigen melkveebedrijf heb ik ook ervaring met soortenrijk grasland. Gezamenlijk zijn we tot de conclusie gekomen dat dit hier ook heel goed zou kunnen passen,” legt Mary uit.

Foto: Mary van Deursen (JL-Agro) en Pedro van der Ven

Valse start voor het gras

Eind september 2023 is het mengsel COUNTRY MultiLife 14 ingezaaid na snijmais. “Dit soortenrijke mengsel is zeer geschikt voor maaien en aangezien Pedro alleen maait was dit een eenvoudige keuze," aldus Mary.

Het was mooi weer tijdens het inzaaien van het perceel. Maar door de vele regen die vervolgens kwam werd een goede beginontwikkeling lastiger. “Het gras heeft eigenlijk een valse start gehad. Normaal rol ik het ook nog aan met een weilandrol, maar dit was niet mogelijk door de natte bodem,” laat Pedro weten. “Ik was bang dat er niets meer van terecht zou komen door de moeilijke omstandigheden. We zien daardoor de kruiden wat minder terug, maar het gras en de klaver staan er nu heel mooi op," concludeert Pedro.

Heeft u meer informatie of advies nodig?

Landelijke kortingsactie voor kruidenrijk grasland.

Wilt u ook kruidenrijk grasland telen? Dit kan nu met €150,00 korting

1001ha helpt boeren met crowdfunding aan een flinke korting op kruidenrijk graszaad zodat ze laagdrempelig kunnen experimenteren. U kunt tot €150,00 korting ontvangen op COUNTRY MultilLife 14 en COUNTRY MultiLife 16 mengsels.

Teelthandleiding

Download de teelthandleiding voor soortenrijk grasland

Meer weten over de teelt van kruidenrijk grasland? Bekijk en download onze teelthandleiding: