Zo! Wij kijken met een voldaan gevoel terug op onze Innovatiedag Ruwvoer 2022. Op onze demovelden presenteerden onze specialisten aan de aanwezigen over voedergrassen, mais- en sorghumteelt, soortenrijk grasland met thema’s die ook inhaken op actualiteiten zoals stikstof, GLB en biodiversiteit. Uiteraard kwamen daarbij praktische tips en handvatten om de teelt van ruwvoer te verbeteren.
Een korte samenvatting van de onderwerpen:
Sturen in maaihoogte en maairegime
Wat is het juiste maaimoment? Hoe zie je dat aan je gras? En als je maait, hoe hoog of laag maai je dan? Wij deden proeven op onze demovelden om te bekijken of er verschillen zitten tussen deze keuzes. Ruwvoerspecialist Bernard Bles legde aan de hand van onze demo's de impact van deze keuzes uit en gaf advies vanuit DSV zaden.
COUNTRY MilkMore mengselbeproeving: aantoonbaar meer melkopbrengst
Opbrengst van je ruwvoer is belangrijk. Maar hoe zit het met de voederwaarde? Wij deden onderzoek naar onze topmengsels van COUNTRY MilkMore en vergeleken deze met andere toprassen in de Nederlandse markt. En wat bleek? Onze MilkMore mengsels scoorden flink hoger in o.a. suikers en voederwaarde. Precies dát wat de koe in de pens krijgt. En dat geeft een hogere melkopbrengst! Roy Kuenen legde tijdens zijn presentatie uit hoe dat werkt in de koe en hoe wij dat kunnen meten door middel van de modernste technieken en machines.
Sorghum- en maisteelt innovaties uitgelicht
Sorghum: het nieuwe ruwvoer van de toekomst? Het jaar 2022 is wederom een extreem droog jaar met hittegolven. Sorghum als subtropisch gewas is beter bestand tegen deze droge perioden. De sorghum stond er dan ook prima bij op onze demovelden, ondanks de droogte en de hitte. Hoe werkt sorghum in vergelijking tot mais? Wat zijn de voor- en nadelen? Dat werd uitgelegd door Jos Deckers.
Soortenrijk grasland en de invloed van vlinderbloemigen
Arjan van der Vinne is specialist op het gebied van mengsels. Soortenrijk grasland geniet een groeiende populariteit. En niet voor niets! Zeker onder droge omstandigheden houdt een kruidenrijk grasland zich beter dankzij de dieper wortelende soorten zoals chicorei, klaver of rietzwenk. Door de inzet van vlinderbloemigen kan er tevens bespaard worden op dure kunstmest. Hoe dit werkt in de bodem en hoe je dit kan berekenen werd door Arjan uitgelegd op het innovatieveld.
Impact van nieuw GLB op de teelt van ruwvoer
Nieuwe regels komen er aan vanuit het GLB. Duncan Ralston ging hier dieper op in en legde uit wat de impact is op de teelt van ruwvoer. Hoe werkt dit door in het kader van akkerranden, biodiversiteit? Nog lang niet alles is duidelijk over deze regels, maar er is genoeg input om over na te denken.
Groei door innovatie: rondleiding in ons nieuwe magazijn
Ons nieuwe magazijn is officieel in gebruik genomen in maart dit jaar. Met maar liefst 3900 m2 opslagcapaciteit en drie extra laaddocks hebben we onze logistieke capaciteiten flink geoptimaliseerd. Daarnaast hebben we een gloednieuwe schoningslijn aangeschaft voor het zuiveren van de zaden. We zijn erg blij met deze uitbreiding/vernieuwing en we hebben dit met trots aan de deelnemers laten zien.
Wij kijken terug op een positieve, innoverende dag. Graag bedanken wij allle aanwezigen voor hun komst en interesse in DSV zaden.