1 oktober 2024
Dé kennismiddag voor iedereen die actief bezig is met gras voor sportvelden, openbaar groen, GWW en zodenteelt.
Duurzaam gras vraagt aandacht en goed management, of het nu op sportvelden, dijken, groene parkings of recreatieterreinen ligt.
Voor de Expertdag Duurzaam Gras 2024 hebben wij een afwisselend programma samengesteld met interessante sprekers om actuele kennis en innovaties te delen.
Datum: dinsdag 1 oktober 2024
Tijd: 12.30 -17.00 uur
Plaats: Zelder 1, 6599 EG Ven-Zelderheide
12.30-13.00 uur Ontvangst en inschrijving
13.00-13.15 uur Welkom
13.15-16.00 uur Rondgang thema's
16.00-17.00 uur Afsluiting met hapje en drankje
Bloeimengsels in de openbare ruimte
Thijs Schoenmakers | DSV zaden Nederland
Steeds meer worden bloeimengsels ingezet in de openbare ruimte voor het verfraaien en verrijken van parken, plantsoenen en bermen, maar ook voor het verbeteren van de biodiversiteit. Waar kan je een bloeimengsel inzetten? Hoe kies je het juiste bloeimengsel? Hoe werkt de inzaai en het onderhoud? Deze informatie zal Thijs Schoenmakers gaan toelichten met praktische handvatten en tips.
Bemesten met een minerale, organische of mineraal-organische meststof, is er verschil?
Dorien Geentjes | Haifa, Maurice Evers | Lumbricus
In een praktijkdemo uitgevoerd door Maurice Evers van Lumbricus liggen verschillende bemestingsstrategieën naast elkaar.
Het bemestingsregime en onderhoud met o.a. betreding en watergift leunt dicht aan tegen de praktijk. Hierin testen we verschillende types meststoffen op kleur, dichtheid zode, gezondheid, groei etc. Is er verschil tussen een minerale (deel gecoat), organische en mineral organische bemesting? Wij lichten het graag toe tijdens de Expertdag Duurzaam Gras!
Inzaaien met hydroseeding
Patrick Peters | Hydroseeding
"Spray it, don't lay it" Hydraulisch zaaien, ook wel hydroseeding genoemd, zorgt ervoor dat zelfs de meest moeilijke oppervlakken goed kunnen worden ingezaaid met gras en of bloemenmengsels. Onder hoge druk worden de oppervlakken met een mengsel van water, lijm, meststof, kiemversneller en zaden bespoten. Wil je zien hoe dit werkt? Patrick Peters geeft een live demo en licht de voordelen van hydroseeding toe.
De inzet en mogelijkheden van robotmaaiers
Ruud van Rooij | Vitaro
De opmars van de robotmaaier is de laatste jaren enorm. Hoe werkt een robotmaaier? Wat is het huidige machine aanbod en wat zijn de mogelijkheden, zoals GPS gestuurd (en geen kabels meer in de grond). Wat zijn de voor- en nadelen van een robotmaaier?
Vitaro heeft ervaring in robotmaaiers sinds 2008, uiteraard ga je de robotmaaier in actie zien.
Hoe bewaak je de kwaliteit van (gras)zaden?
Steven Wiersema | DSV zaden Nederland
De basis van elke bloeiende oogst begint met kwaliteitszaden. In Nederland mogen enkel de allerbeste, streng gecontroleerde zaden worden verkocht. Bij DSV zaden hebben we (naast de externe controles) een eigen laboratorium om te controleren of onze producten aan de certificering voldoen. We geven een kijkje in de keuken en laten zien hoe wij de kwaliteit van onze producten garanderen.
Gras is duurzaam! Het zorgt voor reductie van stikstof doordat het CO2 uit de lucht haalt en daarvoor in de plaats geeft het gras weer zuurstof terug. Bij DSV kennen we de voordelen en het belang van goed gras als geen ander. Het veredelen van goede rassen duurt meer dan 10 jaar. Wij kijken daarom altijd vooruit: naar het veranderende klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit. Daar passen wij onze rassen op aan. Onze mengsels zijn voorzien van de beste rassen gecombineerd met een voortdurende innovatie op gebied van gras. Zodat u de meest optimale prestatie uit uw grasmat kunt halen.