Steeds meer melkveehouders telen en voeren sorghum. De kleine sorghumkorrel wordt tijdens de oogst meestal niet gebroken door een korrelkneuzer. Daarom is DSV zaden in 2019 onderzoek gestart naar de invloed van conservering op de hardheid van de sorghumkorrel. Afgelopen periode hebben de specialisten in de praktijk gekeken naar de benutting van sorghum.
In 2019 en 2020 heeft Ilse Verschuren, student Dier- en Veehouderij aan de HAS Den Bosch, onderzocht wat het effect van conservering is op de hardheid van een sorghumkorrel. Dit heeft ze gedaan door tijdens de afrijping van de sorghum wekelijks een monster te nemen en kunstmatig in te kuilen. Zowel vóór als ná conservering werd de hardheid van de korrel gemeten. Hieruit kwam naar voren dat op beide momenten de hardheid van een sorghumkorrel lager is dan die van mais. Het was ook aantoonbaar dat de hardheid van een sorghumkorrel tijdens de conservering af neemt. “Tijdens de conservering trekt er vocht in de korrel waardoor deze week wordt” gaf Ilse Verschuren aan.
Meer informatie is te vinden in het artikel “Is sorghumkorrel zachter dan maiskorrel?”.
Zien we deze onderzoeksresultaten terug in de praktijk? De specialisten van DSV hebben diverse sorghumtelers bezocht die in 2020 de rassen Nutri Honey of Master hebben geteeld. Hierbij werd als eerste de kuil beoordeeld. In sommige gevallen zat de sorghum in een aparte kuil maar bij verschillende melkveehouders was de sorghum gemengd met mais ingekuild. In alle gevallen was het product vast ingekuild. De sorghum rook zeer fris en was erg structuurrijk. Er waren veel pitten terug te vinden waaronder volledig zachte, maar ook enkele wat hardere pitten.
In de meeste gevallen zat er zo’n 1-1,5 kg drogestof sorghum per koe in het rantsoen. De gebruikers waren erg positief over de resultaten. Om de benutting van de korrels te testen werd de mest gezeefd met een driedelige mestzeef. In de twee grofste zeven waren nog slechts enkele sorghumpitten terug te vinden maar het overgrote deel was door de koe verteerd. De pitten die in de mest terug werden gevonden waren voornamelijk zacht genoeg om met twee vingers stuk te knijpen. Naast de sorghumkorrels waren er gemiddeld genomen net zo veel onverteerde maispitten terug te vinden in de mest. De conclusies uit het onderzoek komen terug in de praktijk; Sorghum korrels weken in tijdens de conservering en worden goed benut door de koe.