Elke dag gaat er een baal sorghum in de mengwagen bij de familie Roekevisch uit het Achterhoekse Zelhem. Vader Reint en moeder Annie zijn het melkgeitenbedrijf opgestart en nu gaan zoon Dennis met schoondochter Hilde ermee verder.
Midden mei is het sorghumras Nutri Honey gezaaid, door de droogte 4x beregend en is in de derde week van september gehakseld. De baal sorghum ruikt nog erg lekker vers bij het openen van het plastic wat vooral komt door de aanwezigheid van melkzuur. Het fris-zure gehakselde product geeft ook een goede smaaktoevoeging aan het rantsoen. Dennis Roekevisch vertelt “we hebben snijmais deels vervangen voor sorghum en je merkt er in de melktank niks van, ondanks dat je van de kuilanalyse een andere reactie zou verwachten”.
De oogst van dit jaar lijkt erg op die van vorig jaar, net zo fris en net zo lekker. “Er kwam ongeveer 39 ton sorghum van een hectare” en dat is weer in balen gewikkeld. Hier is bewust gekozen voor balen, aangezien er geen sleufsilo beschikbaar was en op deze manier kan elke dag een baal gevoerd worden dus is er geen voederwaardeverlies.
Op papier lijkt de voederwaarde van sorghum wat tegen te vallen, maar een geit doet veel meer met de ruwe celstof dan de analyse aangeeft. Dat is nu net het mooie van sorghum. Sorghum bevat veel goed verteerbare ruwe celstof, “en ruwe celstof is net wat een geit erg goed kan verteren” vult Jarno Thijs van voer- en adviesorganisatie GIJS aan. “Het sorghumras Nutri Honey heeft daarnaast een lager zetmeelgehalte dan snijmais, niet erg, want geiten hebben ook niet zoveel zetmeel nodig”. Geiten hebben bovendien voldoende goed verteerbare ruwe celstof nodig voor het tegengaan van maag-en darmstroornissen.
De ontwikkeling in de veredeling van sorghum staat niet stil. Naast massa en structuurtypes, zoals Nutri Honey en Bovital, zijn er nu ook rassen met een hogere voederwaarde. Master en Buffalo hebben een uitstekende opbrengst en plantverteerbaarheid, Voyenn en Vilomene hebben naast een goede opbrengst juist een zeer hoog zetmeelgehalte.
Als je Jarno Thijs vraagt naar welk sorghumtype zijn voorkeur uitgaat voor de melkgeit dan zijn dat “de types met zo hoog mogelijke voederwaarde in combinatie met een hoge plantverteerbaarheid en liefst niet te veel zetmeel (150-200 gram zetmeel/kg ds)”. De rassen Master en Buffalo zijn hiervoor dus uitermate geschikt. Deze rassen hebben een Brown Mid Rib (BMR), wat inhoudt dat er minder lignine in de plant wordt gevormd en dus beter verteerbaar is.
Het telen van sorghum is zeer geschikt voor drogere gronden, want het gewas kan met 25 % minder vocht toe dan snijmais. Vooral op percelen waar mais en gras in warme zomers slecht groeit biedt sorghum een uitkomst. Sorghum levert ook een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en laat door de intensieve beworteling weinig nitraat achter in de bodem.