Datum: 18.02.2022

Het voorjaar is in aantocht. April is dé inzaaimaand voor zomerbloeiers. Gras wordt, waar mogelijk, steeds vaker gecombineerd met een soortenrijk bloeimengsel. De meest voorkomende plaatsen voor een ‘make-over’ zijn de plantsoenen, bermen en landschapstuinen, maar ook in de akkerbouw wordt steeds vaker een akkerrand met een bloeimengsel ingezaaid. 

Waarom een zomerbloeimengsel?

Er zijn verschillende redenen waarom gekozen wordt voor een bloeimengsel met verschillende bloemensoorten: natuurlijke plaagdierbestrijding, het inrichten van een specifiek leefgebied voor bepaalde insecten, of het bevorderen van bovengrondse en ondergrondse biodiversiteit. Ook braakliggende terreinen kunnen opgefleurd worden met een bloeimengsel. Met een zomerbloeimengsel wordt bovendien een driedubbel effect bereikt: ondergronds is er meer organische activiteit en bovengronds profiteren de bijen, insecten en andere dieren. Als derde en zeker niet laatste: een kleurig bloemenveld is een lust voor het oog.

Keuze van het bloeimengsel

In het voorjaar dienen bloeimengsels te worden ingezaaid. Het is belangrijk om het doel voor ogen te hebben wat bereikt moet worden, vóórdat u een keuze maakt voor een bloeimengsel. Grofweg kunt u kiezen uit twee samenstellingen: een bloemenmengsel of een bijenmengsel. In beide gevallen is er een mix van kleurige bloemen welke bijen en vlinders zullen lokken. De bijenmengsels zijn in hun samenstelling extra gericht op het voeden van bijen en hommels. De meeste mengsels zijn éénjarig, echter er zijn ook mengsels welke bloemensoorten bevatten die zaad produceren en een volgend seizoen weer ontkiemen.

Het assortiment van DSV zaden

De mengsels van DSV zaden Nederland  zijn speciaal afgestemd op de verschillende behoeftes voor diverse locaties.

Zo­mer­bloei Zel­der

Oase van bloeiers voor o.a. bijen en vlinders. Een aantal soorten is meerjarig en zal zaad produceren die een volgend seizoen weer ontkiemt.

Bloei­meng­sel Nec­tar

Bloeimengsel met een langdurige bloeiperiode en een snelle start van de bloei.

Bloei­pa­ra­dijs Lipp­stadt

Speciaal gericht op het voeden van bijen en hommels. Met veel inheemse vlinderbloemigen ook goed voor de ondergrondse biodiversiteit.

Wilt u meer informatie of advies over onze zomerbloeimengsels? Neem dan contact op met onze specialisten:

Wilt u meer informatie over het inzaaien van bloeimengsels?
Klik dan hier voor de zaaihandleiding met tips voor inzaaien en onderhoud: