Datum: 04.07.2022

Het areaal winterkoolzaad in Nederland is nog relatief klein, zeker als je het vergelijkt met andere landen in Europa zoals Duitsland, Frankrijk en Engeland. Er is echter een groeiende interesse voor dit gewas, met name door de gestegen vraag naar plantaardige olie. De olie die uit de zaden van het koolzaadgewas geperst wordt, kan worden gebruikt in (bak-)olie, margarine of als biobrandstof. Op dit moment ligt het nieuwe winterkoolzaadras Daktari van DSV ter beproeving bij de SPNA Ebelsheerd. Het ras Daktari is nieuw in Nederland, maar niet in Europa. Het ras is afkomstig van ons moederbedrijf DSV AG, die marktleider is in koolzaad in Duitsland. Daktari staat heel hoog op de Duitse rassenlijst en niet voor niets: deze positie heeft het te danken aan zijn hoge opbrengst en zijn goede resistenties tegen diverse ziektes.

Stabiele hoge opbrengsten

Daktari is een compensatietype met een stabiele hoge opbrengst. Dit betekent dat onder verschillende groeiomstandigheden de opbrengst hoog blijft.

Daktari was het meest productieve ras in de Duitse proeven van 2021 met een relatieve opbrengst van 106 in korrelopbrengst (N= 58 geteste locaties) en een relatieve olie-opbrengst van 107. (N = 55 geteste locaties). Het hoge oliegehalte van 44,4% in combinatie met de korrelopbrengst zorgen voor de hoge opbrengst.

Middellate tot late inzaai mogelijk

Daktari kent een sterke herfstgroei. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling als voorbereiding op de winter. Hierdoor is een middellate tot een late inzaai mogelijk. Bij een goede winterhardheid volgt in het voorjaar een snelle bladontwikkeling. Hierdoor kan het jonge blad gebruik maken van vochtige voorjaarsomstandigheden. Het kan al vroeg voedingsstoffen opnemen wat na de bloei resulteert in een efficiënte vorming van korrels en olie. Ook in de proeven met hitte en droogte in 2019 en 2020 kwam Daktari sterk uit de bus.

Uitstekende ziekteresistentie

Daktari heeft een resistentie tegen het bietenvergelingsvirus. (TuYV) Het vertoont een goede weerstand tegen ziektes als Phoma, Verticillium en Cylindrosporium. Doordat de plant makkelijk gezond blijft is het in staat om in de opbrengstvormingsfase zijn voedingsstoffen op te nemen.

In Nederland is Daktari verkrijgbaar in twee verschillende versies:

  • Daktari gecoat met Scenic gold. Een standaard fungicide coating.
  • Daktari gecoat met Scenic gold + Lumiposa. Lumiposa is een insecticide coating. Deze is tegen een meerprijs leverbaar.

Meer weten over Daktari?

Bekijk de informatie op onze website, of neem contact op met onze specialisten.