Datum: 28.03.2023

De temperaturen zijn aan het oplopen, ook ’s nachts wordt het warmer. Dit betekent dat het gras weer in groei is. Grasland wordt namelijk actief bij een bodemtemperatuur tussen 5-8 graden Celsius. Nu is dus het juiste moment om uw graspercelen te beoordelen en voorjaarsonderhoud uit te voeren.

Grasland wordt actief bij een bodemtemperatuur tussen 5-8 graden Celsius. Nu is dus het juiste moment om uw graspercelen te beoordelen en voorjaarsonderhoud uit te voeren.

Grasland beoordelen

De eerste stap is het controleren en beoordelen van de graspercelen. Als het grasland in kaart is gebracht kan worden besloten of, en welke, maatregelen uitgevoerd moeten worden. Hoe gaat u te werk:

  1. Loop in een W-vorm door het veld
    Zo scant u eenvoudig het volledige perceel en kunt u steekproefsgewijs het perceel in kaart brengen.
  2. Beoordeel de zodedichtheid
    Op open plekken krijgen onkruid en onkruidgrassen namelijk de kans om zich te vestigen en verhogen de kans op ruw as in de kuil.
  3. Hoeveel en welke onkruiden ziet u?
    In het voorjaar is de onkruiddruk het hoogste. Sommige onkruiden verdwijnen na het maaien van de eerste snede. Bij andere onkruiden kan het noodzakelijk zijn gewasbescherming uit te voeren
  4. Hoeveel en welke ongewenste grassen ziet u?
    Dit is vaak wat lastiger te beoordelen omdat sommige ongewenste grassen lijken op goede voedergrassen. Blinkt de onderkant van het blad en heeft de plant een paarse voet? Dan is het goed! Wanneer de plant eenvoudig uit de zode getrokken kan worden en een witte voet heeft is de kans groot dat dit straatgras of ruwbeemd is.

Doorzaaien

Wij adviseren om grasland door te zaaien wanneer meer dan 15% van het grassenbestand bestaat uit ondiep wortelende onkruidgrassen (zoals straatgras en ruwbeemd). Deze grassen hebben een lagere drogestofopbrengst en ook de voederwaarde is niet zo hoog als die van Engels raaigras.

Ook wanneer de zode meer dan 15% open plekken heeft is doorzaaien aanbevolen. Op open plekken in het perceel mist u opbrengst, daarnaast krijgen onkruiden de kans om zich in de open plekken te vestigen.

Gebruik bij doorzaaien per hectare 20 kg COUNTRY Super Doorzaai. Dit mengsel is speciaal ontwikkeld voor het doorzaaien van grasland. Het 100% tetraploïd Engels raaigras heeft een snelle vestiging en goed concurrentievermogen.

Opbrengst en voederwaarden per grassoort (relatief) Bron: DSV zaden Research

Wiedeggen

Met een wiedeg krabt u de ondiep wortelende onkruidgrassen uit de zode. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuw gras om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorgt wiedeggen ervoor dat afgestorven plantenresten worden verpulverd en er lucht in de bodem wordt gebracht. Op deze manier wordt de groei van de bestaande zode gestimuleerd.

Verwacht u na het wiedeggen veel open plekken door een hoog aandeel straatgras en/of ruwbeemd? Kies er dan voor om ook direct de grasmat door te zaaien.

Wilt u meer informatie?

Bekijk hieronder de specificaties van COUNTRY Super Doorzaai of download onze COUNTRY ruwvoerbrochure 2023.
Voor advies kunt u ook contact opnemen met een van onze specialisten.

Speciaal voor het doorzaaien van grasland

COUNTRY Super Doorzaai

  • 100% tetraploïd Engels raaigras voor extra kiemenergie bij doorzaai.
  • Betere opkomst, ook bij lage temperaturen.
  • Extra kiemenergie voor groot concurrentievermogen.