Met het huidige klimaat en stijgende temperaturen stijgt ook de waterspiegel. Dijken houden ons land al jaren droog. Echter door de klimaatveranderingen en de steeds grotere weersextremen vragen dijkversterking en –verhogingen steeds meer aandacht.

Dijken worden kwetsbaarder

Doordat niet alleen de waterspiegel stijgt, maar ook doordat weersextremen vaker voorkomen zijn onze dijken kwetsbaar. Bij renovatie en of onderhoud is niet alleen de opbouw van de dijk belangrijk. Ook in de laatste fase, de afwerking ofwel de begroeiing, moet rekening gehouden worden met deze extremen. Door langere perioden van droogte afgewisseld met zware regenval is het extra belangrijk om erosie, droogtescheuren en kale dijken tegen te gaan. Het opnieuw inzaaien of het verbeteren van de dijk met het doorzaaien moet dan tijdig gebeuren. De keuze van het juiste grasmengsel is dan uitermate belangrijk.

Maatwerk advies

De specialisten van DSV zaden geven advies over het juiste grasmengsel. Zij kunnen in elk stadium worden ingeschakeld om mee te denken. Van het schrijven van de adviezen en bestekken tot aan het bekijken van de daadwerkelijke dijk. Daarbij kijken zij naar de grasvegetatie die er al staat en hoe deze groeit en naar de wensen van gebruik. Wordt de dijk extensief beheerd of wil men maai-/hooibeheer uitvoeren. Uiteindelijk zorgt een goed grasmengsel niet alleen voor de stevigheid. Het gras bestrijdt erosie, geeft natuurlijke koeling tegen de weersextremen, zorgt voor meer bovengrondse- en ondergrondse biodiversiteit en zorgt ervoor dat de dijken voldoen aan de gebruikswensen van extensief tot aan hooidijk of dijken voor begrazing. 

‘’Het blijft mooi om te zien dat die hele kleine graszaadjes uiteindelijk zorgen voor de stevigheid van die enorme dijken’

Als DSV zaden Nederland denken wij graag mee om onze nationale trots te blijven vergroenen.

Meer weten over het EUROGRASS® D1 dijkenmengsel?

Voor meer informatie of direct een offerte, kunt u contact opnemen met onze sales managers: