Datum: 27.09.2022

Groenbemestermengsels genieten een groeiende populariteit in Nederland. De afgelopen maanden zijn er in Nederland veel percelen ingezaaid met mengsels. “Een groenbemestermengsel slaagt altijd,” horen we veel in de praktijk. Maar is dit ook altijd zo?

De doelen kunnen zijn:

  • een verbetering van de bodemstructuur;
  • de verhoging van organische stof;
  • het vastleggen van stikstof;
  • of verbetering van het bodemleven.

Diverse plantensoorten voor bodemvruchtbaarheid

De TerraLife groenbemestermengsels bestaan uit minimaal vijf verschillende componenten. In de praktijk zien we dat de plantensoorten die het meest kunnen bijdragen aan de bodemvruchtbaarheid ook een groter aandeel pakken in het veld:

  • Droogtekiemers komen vlot op bij drogere zaaiomstandigheden, zoals  Niger, Ethiopische mosterd en vlas.
  • Vlinderbloemigen zoals klavers en wikken produceren stikstof als deze onvoldoende voorradig is. Des te meer vlinderbloemigen in een mengsel, des te hoger de hoeveelheid stikstof in het mengsel. Dit kan wel oplopen tot 100 kg N per hectare.
  • Sorghum groeit hard door bij een vroege zaai, bodemwarmte en veel licht.
  • Ethiopische mosterd is een kampioen in het vasthouden van een overschot aan stikstof.
  • Vlas zien we vooral bij een verdichte bodem en structuurproblemen. Deze maakt een “kurketrekkerwortel” waarmee deze verdichte lagen kan doorwortelen.
  • Deeptill Tillage rammenas kiemt snel en kan onkruid onderdrukken bij late zaai. Bovendien produceert deze veel effectieve organische stof.

Zo is er onder iedere omstandigheid altijd wel een soort in het mengsel dat zich goed ontwikkelt. Te koud, te warm, te droog, te nat, vroeg of laat gezaaid, soort voorvrucht, aanwezige hoeveelheid voeding in de bodem. Al deze omstandigheden hebben invloed op de ontwikkeling van de groenbemester. Een enkelvoudige groenbemester zal onder de juiste omstandigheden prima groeien. Maar wijken deze omstandigheden af van het ideaal dan heeft dit direct grote invloed op de opbrengst of doelstelling waarvoor deze gezaaid is.

"Er is onder iedere omstandigheid altijd wel een soort in het mengsel dat zich goed ontwikkelt."

Een goed groenbemestermengsel slaagt dus (bijna) altijd. Maar voor elk perceel gelden andere resultaten. Het mooiste is dan ook om voor een groenbemestermengsel de omstandigheden zo optimaal mogelijk maken

TerraLife N-Fixx 50 in de praktijk

Dat groenbemestermengsels zich verschillend ontwikkelen en toch goed kunnen slagen bewijzen de volgende foto’s uit de praktijk. Hier is in beide gevallen TerraLife N-Fixx 50  ingezaaid.

DSV TerraLife N-Fixx 50 in bloei

De foto’s hierboven komen van Nils van Tilbeurgh. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Oud-Vossemeer Zeeland. Ook hier staat TerraLife N-Fixx 50. Deze werd gezaaid na wintergerst op 16 juli. Het gewas staat er super bij: alle componenten zijn aanwezig. Door het warme weer is ook de sorghum in het mengsel goed gelukt. Nils verwacht niet dat de zonnebloemen nog afrijpen.

Een aantal weken geleden heeft hij nogmaals N-Fixx 50 gezaaid. Hier komen de zonnebloemen ook, maar door de komende kou groeien ze trager. Dan is juist de paarse facelia meer dominant.

Het verschil in opbrengst bij laat zaaien kan aanzienlijk zijn. Immers des te vroeger gezaaid, des te meer profiteert de groenbemester nog van het aanwezige zonlicht. Later in het seizoen wordt dit snel minder en zal een groenbemester langzamer groeien. Maar ook laat gezaaide mengsels zorgen voor een hele mooie bodemstructuur en opbrengst effectieve organische stof.

Conclusie:

De teelt van een goed groenbemestermengsel zal bijna altijd slagen, zeker wanneer de omstandigheden zo optimaal mogelijk gemaakt worden. Doordat een mengsel diverse componenten bevat kan het zich aanpassen aan de omstandigheden op het perceel. Zelfs bij verschillende zaaitijdstippen zal het mengsel zorgen voor het verbeteren van de bodemstructuur, benutten van nutriënten en extra effectieve organische stof.

Bekijk onderstaande video met uitleg over de werking Terralife groenbemestermengsels:

Met dank aan Nils van Tilbeurgh voor de TerraLife N-Fixx 50 foto's