Datum: 25.08.2022

Na een lange periode van droogte en hitte is met name in het zuiden en oosten van Nederland veel gras bruin en dor. Tenzij het beregend is. Hoe beoordeel je of het dorre gras zich nog kan herstellen?

Tips na droogte:

  • Als je bovengronds een dorre graspol afpelt en je vindt groene spruiten dan leeft deze nog.
  • Als je ondergronds witte wortels vindt dan leven deze nog. Bruine wortels die verpulveren zijn dood.
  • Als je met een gieter 10 liter water geeft op 1 m2 dan imiteer je een bui van 10 mm. Na een paar dagen kun je beoordelen of je nieuwe groene spruiten ziet. We streven naar 1 groeikrachtige spruit per 10 x 10 cm. Dit is voldoende om het grasland te laten herstellen.
  • Je kunt ook een pol uitsteken en in een emmer leggen met een bodem water. (zie afbeelding) Als deze weer uitloopt na een paar dagen dan zal deze herstellen

Gras dat niet meer herstelt kan opnieuw worden ingezaaid. Als er kweekhaarden zijn dan kunnen die vooraf worden bestreden. Grasland scheuren is aan regels gebonden. Op zand/löss mag grasland vernietigd worden tot eind augustus, op klei/veen tot 15 september.

Bij een matige bezetting kan worden doorgezaaid. Hiervoor is de vochtvoorziening cruciaal. Door na het doorzaaien aan te rollen wordt het contact van het graszaad met de ondergrond verbetert. Dit bevordert de vochtvoorziening.

Klik hier voor meer tips rondom grasland en droogte.

Overleg tijdig met uw grasland adviseur, we helpen u graag.