Datum: 19.04.2022

De temperaturen beginnen te stijgen en er is voldoende vocht beschikbaar, de eerste snede zit er aan te komen. De eerste snede is de basis voor het winterrantsoen. Gemiddeld is dit oogstmoment goed voor 25 tot 30% van de jaaropbrengst. Daarnaast is het gras mals en heeft het een goede voederwaarde. Reden genoeg om dit dus tot een succes te willen maken.

Sturen op eiwit

Het optimale maaimoment is per bedrijf verschillend. Het maaimoment kan bijvoorbeeld bepaald worden door middel van het gewenste eiwitgehalte. Maisbedrijven streven gemiddeld genomen naar een hoger eiwitgehalte in gras dan de echte grasbedrijven. De bemesting speelt hierin een grote rol. Op basis van de stikstofbemesting en het gewenste ruweiwitgehalte kan het juiste maaimoment worden berekend. Hiervoor zijn twee vuistregels van belang:

  1. Een goede grasmat kan 1 kg effectieve stikstof omzetten naar 6,25 kg ruw eiwit.
  2. Iedere centimeter lengte groei is goed voor 100-125 kg ds/ha.

Maaiflexibiliteit

Balans tussen voederwaarde en opbrengst

Het is van belang om de balans tussen voederwaarde en opbrengst te vinden. Des te meer opbrengst, des te lager de voederwaarde. De samenstelling van een grasplant verandert tijdens het groeiseizoen. De verhouding celinhoud ten opzichte van celwanden neemt af. Daarnaast worden de celwanden minder goed verteerbaar. Gras met een genetisch bepaalde hoge verteerbaarheid heeft hier minder last van. Deze rassen kunnen later gemaaid worden met behoud van voederwaarde. Dit geeft dus meer flexibiliteit in het maairegime.

Foto rechts:
De optimale maaihoogte van gras is 7 cm. De voederwaarde van gras zit namelijk in het blad en niet in de stam/stengel. Bron: DSV zaden Nederland.

Maaihoogte

De optimale maaihoogte van gras is 7 cm. De voederwaarde van gras zit namelijk in het blad en niet in de stam/stengel. Door lager te maaien duurt de hergroei van het gras langer waardoor er opbrengstverlies in de volgende snede ontstaat. Daarnaast is de kans op ruw as in de kuil groter bij korter maaien.

Maaien met klaver

Het gebruik van klaver heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. In de maaipercelen gras-klaver wordt bijna altijd rode klaver gebruikt. Klaver komt wat langzamer op gang in het voorjaar dan gras. Controleer daarom voor het maaien wat het aandeel klaver in de zode is. Dit is voor het maaien beter zichtbaar dan na het maaien. Op basis hiervan kan gestuurd worden in het management.

Profiteer van voorjaarsgroei

Kies het juiste grasmengsel
Door een grasmengsel met de juiste rassen te kiezen haal je meer uit de eerste snede. Het tetraploïde Engels raaigras-ras Explosion scoort 112 voor ‘drogestofopbrengst 1e snede’ op de Nederlandse rassenlijst. Daarnaast heeft Explosion een hoge celwandverteerbaarheid waardoor de maaiflexibiliteit hoger is en er meer veilige pensenergie voor de koe beschikbaar is. Explosion zit onder andere in de mengsels COUNTRY MilkMore 13, 14 en 15.

Het tetraploïde Engels raaigras ras Explosion scoort 112 voor ‘drogestofopbrengst 1e snede’ op de Nederlandse rassenlijst. – Bron: DSV Zaden

Meer weten over onze MilkMore mengsels? Hieronder de mengsels op een rij:

Maai­en

Milk­Mo­re 13

Optimale verhouding gras en klaver

Maai­en

Milk­Mo­re 14

Explosieve opbrengst in voederwaarde

Maai­en en be­wei­den

Milk­Mo­re 15

Meer melkeiwit en hoge voederwaarde bij maaien en beweiden

Be­wei­den

Milk­Mo­re 16

Intensief beweiden: hoge opbrengst gedurende het hele jaar

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie of advies: