Datum: 12.09.2022

DSV zaden heeft dit jaar een nieuw ras tagetes geïntroduceerd in Nederland met de naam “Proud Mary”. Deze tagetes is speciaal ontwikkeld om in te zetten als groenbemester. Vitelia heeft jarenlange ervaring met de teelt van tagetes (oftewel Afrikaantjes). Zij begeleiden een praktijkproef met dit nieuwe ras. Tagetes wordt door Vitelia onder andere ingezet op percelen waar rozen worden gekweekt. We gaan het veld in met Pascal Kleeven, tagetes-expert bij Vitelia die zijn bevindingen met ons deelt.

Gangbare tagetes mix versus nieuw ras Proud Mary

“Ons praktijkperceel is ingezaaid met een gangbare tagetes mix, waarbij we de kopakker en een rand hebben gezaaid met Proud Mary tagetes. Zo kunnen we beide producten vergelijken onder dezelfde praktijkomstandigheden,” aldus Pascal. Zowel de Proud Mary als de tagetes mix zijn beide een volledige tagetes patula. Toch zien we flinke verschillen tussen de twee planten. ‘’Proud Mary liet zich makkelijk zaaien door de loonwerker en had een snellere beginontwikkeling. Daardoor trok het veld sneller dicht. Proud Mary is ook veel forser ontwikkeld. Dat is gunstig voor de onkruidonderdrukking”, meldt Kleeven. “Vitelia besteedt veel aandacht aan de onkruidbestrijding omdat onkruiden mogelijk aaltjes in stand houden.”

“Door de snellere beginontwikkeling trok het veld sneller dicht. Dat is gunstig voor de onkruidonderdrukking”

Pascal Kleeven van Vitelia bij Proud Mary tagetes. Op de achtergrond de tagetes mix die ook in de praktijkproef wordt meegenomen.

Bemonstering op aaltjes

 ‘’Het perceel is meerdere keren beregend zodat de tagetes ook goed zijn werk kan doen qua onderdrukking van parasitaire aaltjes als pratylenchus penetrans en meloidogyne chitwoodi,” geeft Pascal aan. In het najaar volgt nog een bemonstering op aaltjes zodat beide objecten worden vergeleken. ‘’We bemonsteren als er regen is gevallen, want nu is het zo droog dat de aaltjes waarschijnlijk diep zitten en mogelijk niet in het monster terecht komen,” legt Kleeven uit.

Beworteling en biomassa

Qua beworteling komt de mix overigens prima voor de dag, ondanks de mindere bovengrondse biomassa. De massalere Proud Mary lijkt de bodem beter te koelen en laat minder droogte- en hittestress zien.

Tagetes heeft een typische geur. ‘’Ze worden ook wel stinkertjes genoemd, maar ik vind het wel lekker ruiken,” lacht Kleeven.

Meer weten over Proud Mary tagetes?

Proud Mary tagetes: populair bij bijen

Lees hier meer over Proud Mary en de bestrijding tegen aaltjes

Proud Mary in volle bloei

Bekijk hier alle specificaties van Proud Mary