Datum:
Onderzoek van het IRS naar het effect van (mengsels) van groenbemesters op aaltjes en op de suikeropbrengst
Op de Suikerbieten Informatie Dag presenteerde IRS haar onderzoek uit 2017-2019 naar het effect van (mengsels van) groenbemesters op bietencyste en vrijlevende aaltjes. https://www.irs.nl/alle/publicaties/1294-effect-van-mengsels-van-groenbemesters-op-bietencyste-en-vrijlevende-aaltjes
 
Doel van het onderzoek was: Onderzoeken wat het effect is van (mengsels van) groenbemesters op de ontwikkeling van bietencysteaaltjes en vrijlevende wortelaaltjes en de gevolgen hiervan op de financiële opbrengst bij suikerbieten.
 
Geconcludeerd werd dat (mengsels) van groenbemesters een positieve bijdrage hadden op de suikeropbrengst.
 
Onderzoek 2017-2019 Enkele highlights
In het onderzoek m.b.t. bietencysteaaltjes zijn 15 varianten onderzocht waaronder drie mengsels van DSV; TerraLife® BetaSola,  TerraLife® SolaRigol en TerraLife® NemaControl.
 
Er is op drie verschillende locaties ingezaaid. De Heen (2017), Achthuizen(2018) en Steenbergen (2018). Hierin zijn twee verschillende rassen suikerbieten ingezaaid. Een ras dat tolerant is voor BCA en een ras dat gevoelig is voor BCA. In onderstaande grafiek afkomstig uit de presentatie van het IRS is te zien dat er geen onderliggend significant financieel effect tussen de groenbemesters is waar te nemen in Achthuizen. Wel als het gaat om een gevoelig of tolerant bietenras.

Met de inzet van de groenbemesters zien we in de Heen toch tot 16% hogere financiële opbrengst. Er is geen significant onderling verschil tussen de groenbemesters behalve bij braak. Inzet van groenbemesters hebben een gunstig financieel effect.

Er bleek in deze proef geen significant effect op de vermeerdering van het bietencysteaaltje in de groenbemesters. Ook al zaten in de mengsels van groenbemesters waardplanten op het bietencysteaaltje.

Conclusies van het onderzoek
Een conclusie die in het onderzoek naar voren kwam is dat het voor de suikeropbrengst heel gunstig is om (mengsels van) groenbemesters in te zetten. De groenbemesters dragen bij aan een hoger saldo in de bietenteelt.
 
Er is in deze drie objecten geen effect aangetoond op de vermeerdering van bietencysteaaltjes. De inzet van een resistent bietenras is wel belangrijk. Ondanks dat in een aantal mengsels van groenbemesters waardplanten zitten voor het bietencysteaaltje blijkt hieruit dat dit geen ongunstig effect heeft op de opbrengst van de suikerbieten. Er is zelfs sprake van een gemiddeld 16% hogere opbrengst ten opzichte van braak.
 
Er blijkt een verschil per perceel en per jaar op het effect. Omstandigheden spelen dus ook een rol in het effect op bietencysteaaltjes.
 
Impact in de praktijk
Het advies van DSV zaden blijft na dit onderzoek ongewijzigd. Als er problemen zijn met aaltjes in de bodem kies dan een passende groenbemester. Zijn deze problemen niet aanwezig gebruik dan een passend TerraLife® groenbemestermengsel en profiteer van de voordelen hiervan.
 
De TerraLife® groenbemestermengsels verhogen de biodiversiteit in de bodem, verhogen het organisch stofgehalte, verbeteren de structuur en zorgen voor een goede waterhuishouding.