Datum: 16.12.2021
DSV zaden is partner van het jaarlijkse Topkuilcompetitie. Op 9 november was de 10e editie van dit evenement, waarbij Luuk Maas, product manager DSV zaden, de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van de beste Topkuil: Familie Van Aart.

Kennisdeling

Daarnaast werden door verschillende sprekers presentaties en workshops gegeven, waarbij tips en kennis gedeeld werden rondom grasland en voederwinning. De onderwerpen waren o.a. bodem en bemesting, mechanisatie tegen onkruiden in grasland, inkuilmanagement en toevoegmiddelen.

DSV zaden heeft een workshop gehouden waarbij stil werd gestaan bij de combinatie van soortenrijk gras en topkuilen, met een 60-20-20 bouwplan: 60% blijvend grasland, 20% soortenrijke (kruiden)mengsels en 20% bouwland. Op deze manier is het nu én in de toekomst mogelijk veel gras met eiwit en voederwaarde van eigen bodem te winnen. Dit kan gedaan worden door te zorgen voor een top grasmat bij het blijvend grasland. Daarnaast kan vruchtwisseling toegepast worden, zodat soortenrijke mengsels de bodem verbeteren, waar de vervolggewassen op hun beurt weer van profiteren.

Hoe zien de topkuilen eruit over 10 jaar?

Bekijk hieronder de video van onze product manager Luuk Maas: