Datum: 16.09.2021
Hoe worden de sterkste grassoorten ontwikkeld? Hoe kan de grasmat het beste onderhouden worden? Op welke momenten kan er het beste ingezaaid, bijgezaaid of bemest worden? Welke typen gras zijn er beschikbaar en wat zijn de verschillende eigenschappen? Welke invloeden hebben het klimaat en weersomstandigheden op het gras en hoe gaat men daarmee om? 
Dit soort vragen werden besproken tijdens de dealer kennisdagen bij DSV zaden Nederland.

Grasmanagement: een vak apart

Het gras op een sportveld is een veelbesproken onderwerp in de kantine.  De fieldmanagers zijn verantwoordelijk voor een kwalitatief goede grasmat en dat is een lastigere taak dan je denkt. Het sportgras moet namelijk voldoen aan nogal wat eisen: een snelle kieming, een goede bespeelbaarheid, het moet bestand zijn tegen extreme droge of natte perioden. En wellicht het belangrijkste na een pittig duel: het gras moet een snel herstellend vermogen hebben.

Door DSV werd er uitgebreid ingegaan op de veredeling van graszaden. Het traject van de start van de veredeling tot aan de verkoop van een ras duurt zo'n 12 jaar(!) Hieraan gaat veel onderzoek, test en productie vooraf, alvorens een ras überhaupt gepresenteerd kan worden op de rassenlijst.

Hierna volgde een presentatie over watermanagement met goede tips over hoe te handelen bij extreme droogtes of natte perioden. Over het absorptievermogen van grond werd ook een mooie proef gedaan op het demoveld.
Daarna werd verteld over het nut van de diverse soorten meststoffen. Door middel van proeven op het demoveld van DSV zijn een week eerder diverse meststoffen uitgestrooid. De verschillende effecten hiervan waren duidelijk te zien en werden besproken. 
Dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in meststoffen werd hierbij ook uitgelegd en als laatste werden interessante inzichten gegeven in bodemverbeteraars.

Demovelden

Na de presentaties werden de demovelden van DSV bekeken en werd er dieper ingegaan op de diverse soorten rassen, beschikbare mengsels en de voor- en nadelen van de diverse rassen. Ook werd uitgelegd hoe we kijken naar de diverse wortelstructuren en hoe we nieuw ontwikkelde rassen testen op hun herstellend vermogen met bijvoorbeeld een betredingsmachine voorzien van voetbalnoppen.

Wij kijken terug op een geslaagde en interessante kennisdag. Hartelijk dank aan onze partners en de aanwezige relaties voor hun input.

 

Wilt u meer informatie of advies over uw sportveld? Neem contact op met uw dealer of onze specialisten: